Sierduiven
J.Luchtmeijer


VOEDINGEr wordt veel gediscussieerd over wat nu het beste voer voor onze duiven is. Veel fokkers hebben daar hun eigen ideeën over. Ook hier geldt, dat als een eenmaal gekozen voersoort goed bevalt er geen reden is om dat te veranderen.
In het algemeen kan men stellen dat het voer zo gevarieerd mogelijk moet zijn, zodat er geen specifieke tekorten kunnen ontstaan. Bedacht moet worden dat duiven in het wild ook kleine dierlijke producten eten. Dat zit natuurlijk niet in het “standaard” duivenvoer. Dit bestaat uit granen, zaden en peulvruchten. Daarom zal er, om een tekort aan essentiële aminozuren te voorkomen kunstkorrel toegevoegd moeten worden, waarin deze dierlijke aminozuren zijn verwerkt.
Door ons wordt twee keer per dag gevoerd, rond 10 uur `s ochtends en 4 uur `s middags.
Dagelijks natuurlijk vers water.


Standaardvoer
Als standaardvoer gebruiken wij een mengsel dat speciaal geschikt is voor kortsnavelige rassen. (Garvo 957). Dit wordt graag gegeten door onze mid- en kortsnavelige dieren. We veranderen de samenstelling ervan niet gedurende de verschillende seizoenen.


Krachtkorrel
Om ook aan de behoefte aan dierlijke essentiële aminozuren te voldoen wordt meestal krachtvoer toegediend. Dit is bij het Garvo 957 voer niet nodig aangezien deze stoffen al in dit voer aanwezig zijn.Mineralen
Naast bovengenoemd voer staan de duiven altijd meerdere soorten mineralen ter beschikking. Hier wordt regelmatig, vooral direct na het voeren gebruik van gemaakt, evenals van de piksteen.


Grit
Grit ontbreekt natuurlijk nooit. Het zijn immers de tanden van de duif. De toevoeging van houtskool aan de grit wordt door ons als onwenselijk gezien. Het adsorbeert wel schadelijke stoffen, maar ook noodzakelijke!


Vitaminen
Na periodes van ziekte of stress worden soms extra vitaminen toegevoegd aan het drinkwater. Dit aangezien tijdens ziekte minder essentiële stoffen door de darm opgenomen worden en er tekorten ontstaan kunnen zijn. Hier aan toegevoegd zit druivensuiker, een voedingsstof die snel door de duif opgenomen kan worden.


Oudduitse meeuwen aan de voerbak.