Sierduiven
J.Luchtmeijer


ALGEMENE OPMERKINGEN


Op deze pagina's willen wij u iets vertellen over de manier waarop wij onze duiven verzorgen. Er zijn natuurlijk veel mogelijkheden om duiven te fokken. We willen niet stellen, dat de manier waarop wij het doen de beste is. Maar wij hebben voor deze manier gekozen omdat we na vele missers vonden, dat dit voor ons de beste manier was. We weten echter dat andere fokkers op een volstrekt andere manier ook goede resultaten boeken. Graag vernemen we van bezoekers op onze site hoe zij het doen en waarom. Zo valt er iets te bediscussiëren en hopelijk leren we daar allemaal wat van.


Habul-Ruman meeuwen.

Jonge Habul-Ruman meeuwtjes.


Het is volgens ons erg belangrijk om zoveel mogelijk te registreren wat je doe, te noteren wat de verschillende koppels als jongen hebben gegeven, welke dieren ziek waren, welke koppels veel onbevruchte eieren gaven en welke slecht voerden. Alleen door goed bij te houden hoe men werkt kan men succesvol fokken.

Tevens is het bij de fok van sierduiven uiterst belangrijk op de vitaliteit van de dieren te letten. In het wild hebben zwakke dieren weinig kans te overleven. Bij postduiven vindt een goede selectie op vitaliteit plaats door de “mand”. Zwakke dieren komen gewoon niet thuis van een vlucht. Bij sierduiven wordt vaak te veel gekeken naar hun uiterlijk en te weinig naar hun vitaliteit. Verzwakking van het ras en ziektes, met name Paratyfus (Salmonellose) liggen dan op de loer.


Vrije vlucht.

Badende Burmali meeuwen.


Vrije uitvlucht is ongetwijfeld voor fokker en duif het mooist en het meest ideaal. Echter in dichtbevolkte steden is dit meestal niet mogelijk. Anderzijds bestaat op het platteland en aan de rand van steden het gevaar van roofvogels. Deze dringen steeds verder de steden in op jacht naar prooi. Ze kunnen een grote ravage aanrichten onder uw duivenbestand.
Maar zelfs in hokken en volières gehouden dieren zijn niet altijd veilig voor roofdieren. Bunzings en steenmarters kunnen eveneens een ware slachting aanrichten onder de duiven.