Sierduiven
J.Luchtmeijer


GEZONDHEID EN ZIEKTE


Gezonde duiven zijn schoon!


Een goede gezondheid van uw dieren is essentieel voor een goede fok. Niets is zo vervelend als dat er zieke dieren zijn. Toch zal elke fokker dat wel eens overkomen. Bij stress, zoals tijdens tentoonstellingen zijn de dieren veel vatbaarder voor het oplopen van diverse ziektes. Bovendien komen ze dan in aanraking met dieren uit andere hokken, die drager kunnen zijn van ziektekiemen waar uw dieren niet tegen bestand zijn.


Voorkomen van ziekte is dan ook onze eerste zorg. Wij trachten dat op de volgende manier te bereiken:


zorgen voor een droog, schoon hok. Al onze dieren zitten, ook in de broedkooi op roosters boven een mestla. De vloer is eveneens bedekt met kunststof roosters.

2 keer per week worden de mestlades gereinigd, 2 à 3 keer per jaar worden de vloerroosters gelicht en de vloer gereinigd.

de volières zijn belegd met grove kiezel op een zandbed met drainage, zodat deze zo nodig met de hogedrukspuit kunnen worden gereinigd.

preventief worden jaarlijks aan het eind van het broedseizoen alle duiven gevaccineerd tegen Paramyxo en Paratyfus. Helaas is ons gebleken, dat vaccinatie tegen Paratyfus bepaald geen 100% bescherming biedt. Desondanks zijn we grote voorstanders van het verplicht stellen van het vaccineren van dieren die naar een tentoonstelling gaan.

het preventief kuren met diverse medicijnen wordt door ons afgeraden. Het veelvuldig en meestal onnodig gebruik van antibiotica maakt de ziekteverwekkers alleen maar steeds minder gevoelig. Mocht een duif echt antibiotica nodig hebben dan werkt het betreffende middel niet meer. Geneesmiddelen voor duiven dienen dan ook uitsluitend door dierenartsen te worden voorgeschreven, eventueel na een keeluitstrijk of mestonderzoek. Een uitzondering kan worden gemaakt voor het preventief kuren tegen het “geel”. Dit kan vlak voor het broedseizoen plaatsvinden.

sommige fokkers voegen zure stoffen aan het drinkwater toe, zoals appelwijn, azijn, knoflook of karnemelk. Dit verhoogt de zuurgraad in de darmen van de duif waardoor ziektekiemen minder snel opgenomen worden. Men moet hierbij wel bedacht zijn dat er bij een verhoogde zuurgraad minder kalk wordt opgenomen en de duif een kalktekort kan oplopen.

om de dieren gezond te houden en vrij van ongedierte wordt regelmatig vers badwater met badzout verstrekt. Het is een lust voor het oog om badende duiven te zien genieten van zo’n bad.

zieke of misvormde dieren worden zo vroeg mogelijk verwijderd of apart gezet in de ziekenboeg.


Badende duiven, een lust voor het oog.